2023.09.15.

GYÉMÁNT és BRILIÁNS

Sok kérdést vet fel az ékszervásárlók körében a gyémánt és a briliáns közötti különbség.

Ennek a tisztázása érdekében fontos megérteni, hogy A GYÉMÁNT az ásvány általános neve, tiszta állapotában, a briliáns kifejezés pedig, a feldolgozás utáni végleges formáját jelenti. Más szóval, A BRILIÁNS egy kerek formára csiszolt (58 fazettából álló) megmunkált gyémánt.

Vitathatatlan, hogy a gyémántok a világ legdrágább kövei, melyek nemes vonásaikkal lenyűgöznek. Nem polírozhatók más anyaggal, és tiszta szénből állnak, természeténél fogva nem semmisíthető meg. Ez a kő a Mohs skálán a 10. helyen áll. Nem véletlen tehát a gyémánt nevének származása sem, mely a görög adamosz szóból ered. Jelentése legyőzhetetlen, ami mind a keménységére utal. Nagyon magas hőmérsékleten és pontos nyomásviszonyok között keletkeznek és azt is érdemes tudni, hogy csak bizonyos távolságokon léteznek a föld alatt.

A gyémánt természetes állapotában üveges hatású közönséges kő megjelenését kölcsönözheti. Azonban a talajból való kiemelést és az polírozási folyamatot követően fényes, összetéveszthetetlen drágakövet kapunk. Egy különleges drágakőnél rendkívül fontos szerepet játszik a vágás és polírozás módja. Ez a két kritérium elengedhetetlen a végtermék minőségéhez. Ezért használják őket egyedi ékszerek készítésére, amelyek tökéletes eleganciával és hibátlan ragyogással nyűgöznek le, a tökéletesség kifejezéseként.

A briliáns (kerek) csiszolású gyémánt az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb csiszolási forma. A gyémánt felső részét harminckét, míg az alsó részét huszonnégy geometrikus alakra, úgynevezett fazettára csiszolják. Ezzel a csiszolási technikával tökéletes állapotú gyémántokat kapunk, amelyeket az ékszerbe integrálva láthatunk. A briliáns csiszolás révén a gyémánt kezdeti megjelenése optimalizálódik, a végeredmény pedig látványos lesz. A gyémánt értékét azonban 4 alapvető kritérium alapján határozzák meg. Más néven 4 C: karát, szín, tisztaság és csiszolás. A 4 kritérium közül a csiszolás a referenciapont a gyémánt felértékelődése szempontjából, melynek alapján értékelik a gyémánt ragyogását.

F. Trautz briliánsokkal ékesített fehér arany gyűrű megtekinthető budapesti szalonunkban. Bővebb információk itt.

Más típusú vágásokhoz képest a briliáns alakú csiszolás különleges szépséggel és ragyogással rendelkezik. Az ilyen formájú gyémántcsiszolás kivételes esztétikai vegyértékeket kínál az ékszereknek, ezért rendkívül népszerűek. Éppen ezért nagy a kereslet az ilyen ékszerekre. A briliáns csiszolású gyémántoknál a fény visszaverődése összetéveszthetetlen, ezáltal páratlan megjelenést kölcsönöznek. A gyémántnak ez a formája különösen kívánatos az eljegyzési gyűrűk esetében, mivel ezek a tökéletes szerelem jelképeit képviselik.

BREUNING eljegyzési gyűrűk kínálatában a különböző foglalatban elhelyezett 0,05ct-1,50ct briliáns drágakővek kápráztatnak el összetéveszthetetlen ragyogásukkal. Rendelhetőek budapesti és szegedi szalonjainkban egyaránt.

Összefoglalva, nem tehetünk egyenlőségjelet a gyémánt és a briliáns között. Ha a gyémánt a kő természetes formája, akkor a briliáns a gyémánt összetéveszthetetlen ragyogású briliáns csiszolású kerek formáját képviseli.

 

Arena Mall I.em.E-032 üzlet
1087 Budapest, Kerepesi út 9.
+36-30-639-8660
arena@babosszalon.hu
6720 Szeged, Kígyó u. 1.
+36 62 424-291
szerviz@babosszalon.hu
chevron-down