Az ékszerviselés életstílust jelez. Az ékszer megjelenése, értéke, gondos elkészítése, a befoglalt drágakövek sok mindent elmondanak arról, aki viseli, esetleg arról is, aki az ékszert ajándékba adja. A nemesfémből – aranyból, ezüstből, platinából – készített ékszer szerepe igen sokféle az életünkben. Ékszer, mondjuk, és a legfontosabb feladata az, hogy ékesítsen. Nem elég, hogy szép legyen, hanem azt is elvárhatjuk tőle, hogy a mi megjelenésünket szépítse. Rólunk kell mondania valamit, az egyéniségünkről kell beszélnie. Az ékszer lehet életünk egy fontos eseményének, egy drága kapcsolatnak a megtestesítője.

ÉKSZER VÁSÁRLÁSA

A szép ékszernek ára van: megérdemli, hogy körültekintően, megbízható helyen vásároljunk, ahol értéket kínálnak a Vásárló pénzéért. Ezt igazolja a nemesfém tárgyakba független, állami szervtől, a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézettől beütött fémjel: ez minden tárgyban látható és kötelező! Az ékszer bizalmi cikk. Nem lehetünk mindnyájan szakértők: olyan eladókhoz kell fordulnunk, akiktől becsületes, szakszerű tájékoztatást kapunk, akik örömüket lelik abban, hogy vásárlóiknak jó tanáccsal örömet szerezhetnek. Óva intünk mindenkit a piacon, vásárokon, kedvező áron kínált ékszerek vásárlásától. Külföldön is kaphatunk ilyen “előnyös” ajánlatot: itt is csak szaküzletben vásároljunk! Ráadásul a külföldön vásárolt ékszereket idehaza csak akkor értékesíthetjük, ha megfizetjük a vámot és a fémjelzési illetéket, különben a felvásárló kereskedők csak tört arany áron vehetik meg.

 

Próbáljuk fel az ékszert: hogy mutat a gyűrű a kezünkön, a függő a fülünkben, a lánc, a medál a nyakunkban, hogy simul a karkötő a csuklónkra. A kiválasztott ékszer hosszú időn át társunk marad: a tartós öröm forrásává kell válnia!

ÉKSZEREK KEZELÉSE, ÁPOLÁSA

Megérdemli, hogy gondját viseljük! Ne tegyük le akárhová, helyezzük mindig a tartójába. Ha egész nap vagy huzamosan viseltük, célszerű finom, műszáltól mentes puha ruhával megtörölni. A levegő tele van láthatatlan szennyeződéssel, amely rátelepszik, s szemmel szinte érzékelhetetlen karcolásokat ejt rajta, és a felülete hamarosan elveszíti a fényét. Az sem árt, ha időről – időre átöblítjük enyhe mosószeres, majd tiszta vízben, azután puha ruhával szárazra töröljük. A jobb ékszerboltokban kaphatók tisztítószerrel preparált ékszerápoló textíliák is, de olvassuk el a használati utasítást, mert egyes drágaköveket (gyöngyöt, türkizt) kímélnünk kell tőlük, csak a fémrészekhez szabad hozzá érnünk velük. Mind az arany, mind az ezüst nagyon képlékeny, ezért a használatban kopik, vékonyodik. Vizsgáljuk meg időnként gyűrünk sínjét, láncaink szemeit: nem koptak-e el oly mértékben, hogy akár el is veszíthetjük azokat.

 

Különös kíméletet érdemelnek a gyöngyök. Anyaguk érzékeny a savakra, a hőre. Ezért kíméljük az illatszerektől, ne viseljük gyöngysorunkat közvetlenül a bőrön, vagy levétel után töröljük meg azonnal. A gyöngysorokat néhány évente át kell főzni: ezt szakemberrel kell elvégeztetnünk. Tartós hő hatására a gyöngyök elveszítik víztartalmukat, savas környezet hatására felbomlanak azok a miniatűr kalcium-karbonát kristálylapocskák, amelyek sejtelmes fényjátékkal, lüszterrel ajándékoznak meg bennünket.

Hasonlóan érzékenyek a porózus szerkezetű drágakövek: türkiz, malachit. Más drágakövek pedig meglehetősen ridegek, ezért ha leejtjük, odaütjük, élük megcsorbulhat, hasadás, repedés keletkezhet bennük. Ez még a gyémántra is érvényes, mert hallatlan keménysége jó hasadással és meglehetős ridegséggel párosul.

DRÁGAKÖVEK

A drágakövek királya a legyőzhetetlen gyémánt. (Első forrása a mesés India, azóta – Európán kívül – szinte mindenütt bányásszák: Brazíliában, Afrikában, a szibériai Jakutföldön, Ausztráliában.) Az igazán szép, tiszta, színtelen, mégis ezer fényben tündöklő példányok azonban így is ritkák. Leggyakrabban briliáns-formába csiszolják, és ez a név is ragyogót jelent, méghozzá gondos számítások alapján végzett olyan megmunkálást, amelynek eredményeképpen a gyémántkőre eső fény szinte teljes mértékben visszaragyog ránk. Nem véletlen, hogy a szakkereskedők az egész világon négy alapvető ismertető jegy: a szín, a tisztaság, a karátsúly (1 karát=0.2 gramm) és a csiszolás minősége (arány, szimmetria, gondos kivitel) alapján értékelik a briliánsokat, hiszen parányi méretükhöz képest tekintélyes értéket képviselnek. Az olyan gyémánt, amelyben a gyakorlott szakember tízszeres nagyítással sem talál zárványt, belsőleg tisztának minősül (LC). A minősítés már a legapróbb zárvány miatt egy vagy két értékkel csökken (VVS1 vagy VVS2). Kissé nagyobb zárványok esetén a minősítés VS1 vagy VS2. A következő kategóriájú kövekben (SI), bár nagyobbak, de szabad szemmel még nem láthatók a zárványok. Ezen túl a köveket piquének minősítik (PI-II-III), mert a bennük lévő zárványok már szabad szemmel is észrevehetők, sőt, a kő ragyogását csökkentik.

 

A Teremtő még többszáz féle csillogó, csodálatos színekben tündöklő drágakővel ajándékozott meg bennünket. A galambvér-piros rubin, a búzavirág-kék zafír, a mesés tavaszi üdeségű zöld smaragd, az ibolya finom árnyalatait mutató ametiszt, vagy a szivárvány minden színében előforduló turmalin minden szépérzékkel megáldott ember szívét megdobogtatja. Mindegyiknek megvan a maga szépsége, misztériuma: élvezet megismerkedni velük, hát még ékszerbe foglalva viselni őket…

Arena Mall I.em.E-032 üzlet
1087 Budapest, Kerepesi út 9.
+36-30-639-8660
arena@babosszalon.hu
6720 Szeged, Kígyó u. 1.
+36 62 424-291
szerviz@babosszalon.hu
chevron-down