Óra kisokos

Az analóg és a digitális kijelzés együttes alkalmazása.
Hagyományos időmegjelenítés, óramutókkal.
A mágneses tér hatása az óraszerkezet működését befolyásolja, ezért az ilyen órák alkatrészei olyan anyagból készülnek (elsősorban a hajszálrugó), melyekre nincs hatással a mágneses tér, ezáltal nem okoz zavaró hatásokat a szerkezet működésében.
A mechanikus karórák szerkezetében, a kéz mozgása következtében elmozduló tömeg (rotor), az energiáját a rugónak adja át, azt feltekercseli, „felhúzza”. Az ilyen szerkezettel ellátott órák rugóját nem kell naponta, a felhuzókorona segítségével, kézzel felhúzni.
Különleges kialakítású, nagy vízmélységekben is használható karóra.
A jobb tömítés érdekében a hátlap a tokba csavarozható
Speciális korona, amely a jobb vízállóság érdekében a tokból kiálló csőre, tömítőgyűrű közbeiktatásával illeszkedik. Ez a megoldás a búvárórákra jellemző leginkább.
Az óra szerkezete a speciális kialakításnak köszönhetően előlről és hátulról is látható.
Az információt számjegyekkel adja meg.
A számlap felől az üveg felett még egy védőfedél található.
A hónap és a hét napjait is jelzi.
Ébresztő szerkezettel ellátott óra, amely a beállított időben hangjelzést ad.
Általában elektromos áram által működtetett óraszerkezetek gyűjtőneve.
Az óra működtetéséhez szükséges energiát szabványos, karóra szerkezetek esetében speciális elem biztosítja.
Több feladatot végző (pl.: mutatók igazítása, datum beállítása) rovátkolt idom, különböző bevonatokkal.
Egyes szerkezeteknél a dátum éjfélkor rövid időn belül átvált.
Olyan dátumbeállítás, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül a dátumot állítsuk be, ne kelljen a mutatókat 24 órán át körbeforgatni. Ezt a műveletet nem célszerű 20 óra és 04 óra között végezni.
Az ilyen szerkezettel ellátott órák rugóját naponta energiával kell ellátni, azaz „felhúzni”, a felhuzókorona segítségével.
A másodpercmutató általában a 6 -os szám felett, úgynevezett segédszámlapon található. Mérete korlátozott.
Általában a fogaskerekek tengelyének végén található csapok forognak a rubin csapágykövekben. Ebből következően ahány kerék annyiszor két csapágykő. Nem minden kerék csapja forog csapágykőben. Általában öt kerék alap esetben, ebből a billegő, támasztó (úgynevezett: fedő) kövekkel is el van látva. Ez 12 csapágykő. Ehhez jön a svájci szabad horgony-gátszerkezet esetén 3 speciális kő, így jön ki a 15 kő (15 jewels, rubis). Ha a perckerék egyik csapja köves 16 köves, ha mindkettő 17 köves. Ennél több követ csak akkor alkalmaznak, ha valamilyen egyéb szerkezet is működik (naptár, stopper, stb.).
Kezdetben természetes, később mesterséges úton előállított rubin csapágy perselyekkel ellátott szerkezetek. Ezek alkalmazásával a súrlódások okozta energiaveszteség, illetve kopás csökken. Önmagában a kő filléres értéket képvisel.
Mérete nagyobb mint a kis-másodpercmutató, így jól látható.
Kristályos, többnyire lapos óraüveg.
Az óra, perc és másodpercmutatón kívül, ezektől függetlenül indítható másodperc, perc (számláló), esetleg órákat is mérő mutatókkal ellátott szerkezet. A mutatók megállíthatók, újraindíthatók illetve nullázhatók. Újabban tizedmásodpercet is mérő analóg mutatós órák is készülnek.
Régebben és napjainkban alkalmaznak olyan mutatót, amely mutatja az óraszerkezet működésének időtartalmát (járástartalék). Az időtartamot megfigyelések alapján alakítják ki. Valójában a szerkezetben tárolt tartalék energiát mutatja.
Mutatja a hónap napjait.
Acélból, nikkelből, krómból stb. készült ötvözet, rozsdamentes, nem mágnesezhető.
Olyan mechanikus óraszerkezet, amely ismeri a hónapok hosszát és a szökőéveket.
A hátlapot, géppel vagy kézzel a megfelelő peremre kell rögzíteni.
Ez az óraüveg akrilgyantából készül.
A 24 óránkénti eltérés a pontos időhöz képest, a mechanikus óraszerkezet minőségétől függően -30 és +30 másodperc között lehet.
Alumínium oxid. A korund csoportba tartozik.
Általában sporteseményeken használt zsebórákban alkalmazzák.
A billegőszabályozó adott időtartalom alatt körbefordul, így a hordozható órák helyváltoztatásából eredő időeltéréseket kiküszöböli.
Karóráknál (zsebóráknál) a billegő tengely csapját, amely a legvékonyabb, tehermentesíti külső ütéstől, erőhatástól. Természetesen a nem rendeletetés szerinti használat következtében számtalan sérülés érheti a tokot, üveget, stb.
Óra, fél illetve, negyedóránkét hangjelzést adó szerkezet. Zseb és karóra esetében, külön beavatkozásra (az ütőszerkezet rugóját fel kell tekercselni) a perceket is jelezheti.
Vízállóság megőrzéséhez ne nyomkodja az óra gombjait víz alatt!Az vízálló óra addig tart ki, amíg a tok, az üveg és a gombok nem sérülnek.A vízálló óra nem búváróra és búvárkodásra nem alkalmas.
A tok, az üveg és a külső működtető részek (korona, nyomógomb) úgy illeszkednek egymáshoz, hogy megakadályozzák a por, a pára és a víz bejutását a szerkezetbe.
Szintetikus zafírból készül. Nagy keménysége (9 Mohs) miatt nem karcolódik.
Arena Mall I.em.E-032 üzlet
1087 Budapest, Kerepesi út 9.
+36-30-639-8660
arena@babosszalon.hu
6720 Szeged, Kígyó u. 1.
+36 62 424-291
szerviz@babosszalon.hu
chevron-down