2023.10.27.

Kisokos: DRÁGAKÖVEKKEL KÉSZÜLT ÉKSZEREK SZAKSZERŰ TISZTÍTÁSA

A drágaköves ékszerek különleges szépséggel és csillogással rendelkeznek. Éppen ezért érezzük különlegesnek magunkat viselésük során. De mivel ebben a kapcsolatban nekünk is megvan a magunk felelőssége, ne felejtsünk el időnként különös gonddal bánni velük. A drágakő ékszerek tisztításának folyamata fontos a hosszan tartó szépség érdekében. Továbbiakban felsorolunk néhány trükköt, amelyek segítenek megőrizni őket a lehető leghosszabb ideig. Megtudhatja, hogyan tisztítsa meg egyszerűen, otthon az ilyen ékszereket, és hogyan kezelje biztonságosan az érzékenyebb köveket.

Az aranyékszerek viselésének gyakoriságától és alkalmától függően az Ön tevékenységének bizonyítékait gyűjthetik a felületükön. Vagyis a pornyomoktól az ujjlenyomatok vagy kozmetikai nyomok által hagyott zsírokig. Helyzettől függetlenül az ékszer csúnya megjelenést kölcsönöz, elveszti fényét, a kő pedig tisztaságát. Az ékszerek tisztítása, felújítása történhet polírozás által, illetve a szennyeződések és egyéb szerves anyagok zsírtalanításával.

Íme néhány egyszerű trükk a drágakő ékszerek tisztításához

Nem hibázhatunk egy folyékony mosogatószerrel

A drágaköves ékszerek tisztításának legegyszerűbb módja, ha egy tál meleg vízbe tesszük néhány csepp szokásos mosogatószerrel. Nagyon puha sörtéjű fogkefével finoman dörzsölje át az ékszer minden oldalát. A mozdulatoknak könnyűnek kell lenniük az esetleges karcolások elkerülése érdekében. Ne felejtse el leöblíteni az ékszert tiszta vízzel, végül puha ruhával törölje le.

Egyszerű polírozás puha ruhával

Egyes drágakövek puhábbak és érzékenyebbek. Például a türkiz, a korall, a gyöngy vagy a borostyán megsérülhet a nem megfelelő tisztítás miatt, mert a felületük porózusabb. Éppen ezért a szakemberek nem javasolják a vízbe, mosogatószerbe vagy szappanba mártással történő tisztítást. A tisztításhoz egyszerűen törölje le őket egy tiszta és puha ruhával, esetleg egy kicsit nedvessel. Használhatja ugyanazt az anyagot, mint a szemüveg lencséinek tisztításához, mert nem károsítja, nem hagy nyomot.

Használjon speciális termékeket

Számos ékszertisztító termék található a piacon, például folyadékok, krémek vagy gélek, habok. Az óvatosság viszont, mindennél fontosabb. Például egyes értékes anyagok érzékenyek a hőre vagy a túl erős fényre, mások pedig kellemetlen reakciókat válthatnak ki a tisztítószerekre. Egy szakértő biztosan tudja a legjobb módszert. Ha tehát úgy érzi, hogy nem biztos a dolgában, akkor ezt a műveletet bízza egy profi ékszerészre.

Tippek és trükkök a drágakő ékszerek időben történő védelméhez

  • Ne tegye ki őket tisztítószerekből, kozmetikumokból vagy parfümökből származó vegyszerek hatásának;
  • Ha nem használja, tárolja őket szatén vagy plüss anyaggal bélelt dobozban;
  • Ideális esetben, ha mindegyiknek saját helye van, nem áll fenn annak a veszélye, hogy más ékszerekkel találkoznak, összekarcolják egymást és megsérülnek;
  • Kerülje a drágaköves ékszerek viselését edzés közben; fennáll annak a veszélye, hogy elveszítik őket, vagy véletlenül eltalálják őket, különösen a kéz területén; az izzadság pedig a sók miatt negatív hatással lehet az ékszerekre;
  • A gyűrű levételekor ne a felső részt fogja meg, ahol a kőtartó van, hanem az oldalsó részeket.

Készletről elérhető WOLF minőségi ékszertároló dobozok itt.

 

FELSŐ KATEGÓRIÁS DRÁGAKÖVEKKEL DÍSZÍTETT ÉKSZEREK TISZTÍTÁSA

A legtartósabb drágakövek közé tartozik a gyémánt, a rubin és a zafír. Sőt, az ékszereknél is ők a legértékesebbek, a “finom ékszerek” kategóriába lépve. A tartósság részben azt jelenti, hogy kevésbé karcolódnak vagy töredeznek. De előfordulhat, hogy szerencsétlenül reagálnak a hőre vagy a mechanikai tisztításra, esetleg negatív kölcsönhatásba léphetnek bizonyos tisztítási folyamatokkal. Akinek van egy ilyen családi öröksége, és szeretné megőrizni a lehető legjobb állapotában, szeretné, hogy a lehető legtöbb évig ragyogjon, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni a drágakővel készült ékszerek tisztítására.

Gyémánt ékszerek tisztítása

Biztosan hallották már legalább egyszer, hogy a gyémánt az ember által ismert legkeményebb kő. De az ok, amiért a gyémánt a nők legjobb barátja, egy másik ok. Vonz minket szépsége és ragyogása. Tehát, őrizzük meg ragyogását! Szerencsére a gyémántok gondozása és tisztítása meglehetősen egyszerű. Valószínűleg a leggyakrabban használt ilyen kiegészítők a gyémántgyűrűk. Ugyanazt az elvet alkalmazva minden nap, mielőtt elhagyná otthonát, finoman polírozza át azzal a textildarabbal, amit mindig magával visz a szemüvegtartó tokban. Ha úgy gondolja, hogy az ékszer mélyebb tisztítást igényel, használhatja ugyanazt az eljárást, kis kefe, meleg vízzel és egy kis szappannal. Abban az esetben, ha azon töpreng, milyen gyakran érdemes megtisztítani a gyémántgyűrűt, nos, megismételheti a folyamatot hetente egyszer. Ezenkívül a szakemberek azt tanácsolják, hogy évente legalább egyszer menjünk el ékszerészhez a szakszerű tisztítás érdekében.

A smaragd, rubin és zafír ékszerek egyszerű tisztítási és gondozási módszerei

 Zafír tisztítás

A zafír a világ második legkeményebb értékes anyaga a gyémánt után. Ez azt jelenti, hogy csak egy másik zafír vagy gyémánt karcolhatja meg. Annak ellenére, hogy tartós, nem szabad visszaélni egy zafír drágakővel a tisztítás során. Használja ugyanazt a biztonságos és egyszerű módszert; akár meleg szappanos vízzel, akár drágakő szennyeződés eltávolítására készült tisztítókendővel, amikor vissza szeretné állítani a fényét. Puha kefével is megtisztíthatja a zafírgyűrűt azon a helyen, ahol a szennyeződések általában lerakódnak.

Rubin tisztítás

A szerelem kövének, ahogy a rubint tartják, nagyon csábító szépsége van. Talán ezért érzzük mindig szükségét, hogy megérintsük őket. Ezzel csak több szennyeződés réteg rakódik a kőre. Otthon is nagyon könnyen megtisztíthatjuk őket, nincs szükség túl kifinomult felszerelésre. Ha van egy pár rubin fülbevalója, amelyet gyakran hord, csak egy tálra, meleg vízre, enyhe mosószerre és puha sörtéjű fogkefére van szüksége. Ha úgy érzi, hogy a felgyülemlett szennyeződés mélyebben van, hagyhatja az ékszert több órán át ázni. Ne felejtse el gondosan megtisztítani a belsejét is, ahol összegyűlnek a bőr által kiválasztott anyagok. Azért legyen óvatos! NE használjon súroló hatású tisztítószert vagy fogkrémet. Ideális esetben a rubin ékszereket legalább havonta egyszer meg kell tisztítani otthon, időnként pedig ékszerésznél.

Smaragd tisztítás

A smaragdok keménysége 7,5-8 a Mohs-skálán, ami azt jelenti, hogy ellenállnak a karcolásoknak. Azonban nem olyan kemények, mint a gyémántok, rubinok és zafírok. Ezért feltétlenül meg kell védeni őket a hirtelen ütésektől, beleértve a hősokkot, vagy az erős fizikai behatásoktól. Használjon kíméletesebb smaragd ékszer ápolási módszereket. Ha például egy smaragd medált szeretne tisztítani, akkor a legjobb módszer egy puha, enyhén meleg vízbe mártott kendővel, egy csepp semleges pH szappannal. Soha ne merítse a smaragd ékszereket szappanos vízbe, és kerülje az erős tisztítószereket, amelyek hígíthatják vagy eltávolíthatják az olajat a kőből. Ezenkívül soha ne áztassa a smaragdokat oldószerekbe, például alkoholba, acetonba vagy festékhígítóba.

Amit még ÉRDEMES MEGJEGYEZNI

Az ékszerek drágakövekkel történő tisztításának eljárásai mellett egy egyszerű trükk is kéznél van, amely segít megőrizni szépségüket. A természetes drágakő ékszerek élénkebbek a tavaszi-nyári hónapokban, amikor süt a nap. Ha hosszabb ideig tárolja őket, a sötétség miatt elveszíthetik színintenzitásukat. Amikor lehetőség nyílik rá, helyezze ezeket a drágaköveket közvetlen napfényre 20-30 percre (nem tovább!). Észre fogja venni, hogyan vesznek fel frissebb színt és hangulatot. Ez természetes kémiai-fizikai jelenség.

Reméljük, hogy a drágakövekkel díszített ékszerek tisztításához kapcsolatos tanácsainkat szimpatikusnak és hasznosnak találta!

Arena Mall I.em.E-032 üzlet
1087 Budapest, Kerepesi út 9.
+36-30-639-8660
arena@babosszalon.hu
6720 Szeged, Kígyó u. 1.
+36 62 424-291
szerviz@babosszalon.hu
chevron-down